FREE CHRISTIAN REPRINT ARTICLES
Christian Articles for All of your Publishing Needs!
LIKE US
Translate this Page Here









HOME
Free Daily Devotional
and Verse for Your
Website or Blog

FOR WRITERS

Member Login
Submit Articles
Manage Articles
Writer Benefits
Author Terms
Writer Help
More Writer Help
FOR READERS

Recent Articles
Browse Articles
Search Articles
Search Writers
FOR PUBLISHERS

Ezines / Email Alerts
Manage Subscriptions
Terms of Service
MORE ARTICLES
ON OUR MAIN SITE










Word Count: 565 Use Article For Free Send Article To Friend Print Article

5 W Questions For the Story of "Jesus' Family Escapes to Egypt" from Matthew 2
by Kathy Vincent  
12/07/2010 / Education


The life story of Jesus is amazing from beginning to end. If his miraculous birth was not eventful enough, God throws in a daring escape to Egypt for this young family. And how did Joseph know to leave Bethlehem? An angel of the Lord appeared to him a dream. How awesome is that! Your kids will enjoy this part of the narrative of Jesus. It includes angels appearing in dreams and an angry king set on destroying the Son of God. You will need to be sensitive to the issue of King Herod's massacre according to the age of your children, but don't just pass over this amazing part of God's Word.

Here are eighteen 5 "W" questions who, what, when, where, why and how - with their answers for the story of "Jesus' Family Escapes to Egypt" found in Matthew 2 13-23. These questions can be used with both young children and elementary children. Just be ready to tweak them a little bit for the appropriate age. You can also read a verse first, and then ask the question or you can read the whole passage of Scripture and then ask the questions. Your younger children might enjoy having some kind of puppet ask the questions. Have fun!


Questions for the story "Jesus' Family Escapes to Egypt"

1. Who appeared to Joseph in a dream?
Answer: An angel of the Lord. (Matthew 2:13)

2. When did Joseph have his dream?
Answer: After the wise men had left. (Matthew 2:13)

3. What did the angel say to Joseph in the dream?
Answer: He told Joseph to take Jesus and his wife Mary to Egypt. (Matthew 2:13)

4. How long were they to stay in Egypt?
Answer: Until the angel told them something different. (Matthew 2:13)

5. Who wanted to destroy Jesus?
Answer: King Herod. (Matthew 2:13)

6. When did Joseph take his family and escape to Egypt?
Answer: In the night. (Matthew 2:14)

7. Why did the Lord call Joseph to leave Egypt according to verse 15?
Answer: So that the prophecy would be fulfilled. (Matthew 2:15)

8. How did Herod feel when he saw that the wise men had lied to him?
Answer: He was very angry. (Matthew 2:16)

9. What did Herod do to all the babies who were born in Bethlehem?
Answer: He ordered them to be killed. (Matthew 2:16)

10. Who was the prophet whose words came to pass because of Herod's horrible deed?
Answer: Jeremiah. (Matthew 2:17)

11. When did an angel of the Lord appear in another dream to Joseph?
Answer: After Herod was dead. (Matthew 2:19)

12. What did the angel say to Joseph?
Answer: He told Joseph to take his family and go to Israel. (Matthew 2:20)

13. Why was Joseph afraid to go to Israel?
Answer: Because he hard that another bad ruler was reigning over Judea named Archelaus. (Matthew 2:22)

14. Who was the father of Archelaus?
Answer: King Herod. (Matthew 2:22)

15. Who warned Joseph not to go to Israel after all?
Answer: God. (Matthew 2:22)

16. Where did Joseph end up taking his family?
Answer: To Galilee. (Matthew 2:22)

17. What was the name of the city where Joseph and his family stayed?
Answer: Nazareth. (Matthew 2:23)

18. Why did Jesus' family live in Nazareth?
Answer: So that the prophecy would come to pass that Jesus would be called a Nazarene. (Matthew 2:23)

If you liked this Sunday School/Homeschooling idea, then sign up to receive Scripture Lady's Free Email Newsletter packed full with creative ideas and receive 6 FREE Bible Review Games to help get the kids you minister to excited about the Bible!

Just click here: http://myfreebiblegames.com/ to


Article Source: http://www.faithwriters.com-CHRISTIAN WRITERS
If you died today, are you absolutely certain that you would go to heaven? You can be! Click here and TRUST JESUS NOW

Read more articles by Kathy Vincent  

Like reading Christian Articles? Check out some more options. Read articles in Main Site Articles, Most Read Articles or our highly acclaimed Challenge Articles. Read Great New Release Christian Books for FREE in our Free Reads for Reviews Program. Or enter a keyword for a topic in the search box to search our articles.






HTML Guestbook is loading comments...



JOIN US at FaithWriters for Free. Grow as a Writer and Spread the Gospel.


The opinions expressed by authors do not necessarily reflect the opinion of FaithWriters.com.

Hire a Christian Writer, Christian Writer Wanted, Christian Writer Needed, Christian Content Needed
Find a Christian Editor, Hire a Christian Editor, Christian Editor, Find a Christian Writer



Main FaithWriters Site | Acceptable Use Policy

By using this site you agree to our Acceptable Use Policy .

© FaithWriters.com. All rights reserved.


FaithWriters.com Free Reprint Articles - Your place for Christian articles, Christian poems, Christian stories and much more.