FOR WRITERS

FOR READERS

FOR PUBLISHERS
FREE CHRISTIAN REPRINT ARTICLES

Christian Articles for All of your Publishing Needs!

LIKE US
Translate this Page Here

FOR WRITERS

FOR READERS

FOR PUBLISHERS
Word Count: 501

Send Article To Friend Print/Use Article

Contact Kosta Ninkovic


Efikasnost grejanja na drva

by Kosta Ninkovic  
5/07/2018 / House & Home


Grejanje na drva je poznato od davnina. Ako uporedimo nacin na koji su se nekada davno grejali nase bake i deke sa modernim sistemima grejanja kakva danas postoje ogromna razlika je ocigledna. Ukoliko se secate kako je to nekada bilo verujemo da Vam je ostalo urezano u secanju i da ustvari uglavnom pamtite cesta lozenja, prljave ruke, gomilu pepela i ponekad dosta dima ukoliko se desavalo da se dimnjak zapusi.

Moderni sistemi grejanja kao i najmodernije peci na drva pruzice Vam neverovatan komfor i lakocu koriscenja.

Sta je najvaznije kod grejanja na drva:

Jedna od bitnih stavki je efikasnost drva kao energenta. Kontrola vazduha u dimnjaku odnosno potpuno otvoren uzgon i najintenzivniji plamen dovode do najefikasnijeg iskoriscavanja drveta u lozistu. U tom slucaju sagorevanje plinskih cestica dovodi do toplote i najmanje zagadjenosti vazduha. Postignutu temperaturu u prostoru ne regulise kolicina vazduha vec kolicina drva koja se stavi u loziste. Posetite PlamenBeograd.com za vise informacija.

Sto se tice kolicine dima koja izlazi iz dimnjaka ona treba da bude minimalna. U samom dimu nalaze se visokoenergetski plinovi koji ne sagore u potpunosti tako da se dim ne smatra cistim izlazom pa i o tome treba voditi racuna. Ukoliko iz dimnjaka uocite vise gustog crnog dima to je znak da nije doslo do optimalnog sagorevanja i najcesce je pitanje koliko je zapravo vatra u lozistu jaka. Sa optimalnim sagorevanjem dolazi do pojave male kolicine dima koji nema miris kao i manje kolicine pare.

Ciscenje dimnjaka jednom u toku godine kao i odstranjivanje garezi i pepela iz peci ce Vam zasigurno doneti vecu efikasnost grejanja. Cak i najmanja kolicina garezi moze uticati na to da vise toplote izadje kroz dimnjak nego sto ce pec biti toplija. Neka drva proizvode mnogo vise garezi kao sto je na primer bor, pa se i ciscenje peci mora cesce obavljati.

Dok se neke peci vrlo brzo ohlade preko noci i ujutru zahtevaju ciscenje od pepela i ponovno lozenje postoje peci koje ce ipak zadrzati toplotu do jutra. U kasnim vecernjim satima u pec ubacite vece cepanice i otvorite dovod vazduha. Ukoliko i dodje do gasenja  vatre u toku noci toplota prostorije ce se zadrzati u zidovima, i pec i dimnjak ce biti topli tako da nece biti problem da se vatra ponovo upali.

Ukoliko je Vas izbor grejanje na drva ili razmisljate da predjete na grejanje na brikete ili pelet najvaznije da sirovine za ogrev kupite na vreme. Drva je mnogo bolje kupiti u letnjem periodu ili pred leto jer ce u zimskom periodu pruziti mnogo veci ucinak nego ona drva kupljena u septembru ili oktobru koja mogu imati mnogo veci procenat vlage. Najveci uticaj na odabir odgovarajuceg ogreva za Vas dom ima cena istog a Vi svakako treba da odaberete najefikasniji i najekonomicniji nacin kako da zimu provedete u toplim prostorijama svog doma a da troskove grejanja maksimalno prilagodite svomkucnom budzetu.

PlamenBeograd
Prodaja drva, Briketa i Peleta po najpovoljnijim cenama.

Article Source: http://www.faithwriters.com-CHRISTIAN WRITERS

If you died today, are you absolutely certain that you would go to heaven? You can be! Click here and TRUST JESUS NOW

Read more articles by Kosta Ninkovic

Like reading Christian Articles? Check out some more options. Read articles in Main Site Articles, Most Read Articles or our highly acclaimed Challenge Articles. Read Great New Release Christian Books for FREE in our Free Reads for Reviews Program. Or enter a keyword for a topic in the search box to search our articles.

User Comments

Enter comments below. Due to spam, all hyperlinks posted in the comments are now immediately disabled by our system.

Please type the following word below:


Not readable? Change text.The opinions expressed by authors do not necessarily reflect the opinion of FaithWriters.com.

Hire a Christian Writer, Christian Writer Wanted, Christian Writer Needed, Christian Content Needed, Find a Christian Editor, Hire a Christian Editor, Christian Editor, Find a Christian Writer


Main FaithWriters Site | Acceptable Use Policy

By using this site you agree to our Acceptable Use Policy .

© FaithWriters.com. All rights reserved.


FaithWriters.com Free Reprint Articles - Your place for Christian articles, Christian poems, Christian stories and much more.